Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Προς πώληση το Γαιδουρονήσι(Διδύμη);

Στην Ελλάδα της κρίσης φαίνεται ότι έχει μπει πωλητήριο παντού. Έτσι και με τις επενδύσεις να έχουν κολλήσει σε όλα τα επίπεδα μπήκε μπροστά το μεγαλύτερο χαρτί της χώρας. Ο Ήλιος και οι υπέροχες θάλασσες της που συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο στα ελληνικά νησιά και τις νησίδες.

Οι αρμόδιοι φαίνεται πως κινούνται στη λογική παραχώρησης για 45-50 χρόνια των νησιών σε επιχειρηματίες και επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό την αξιοποίηση.
Είναι χαρακτηριστικό πως εξετάστηκαν σε όλη της επικράτεια τουλάχιστον 550 νησιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” οι αρμόδιοι έχουν καταλήξει σε 10 σημεία, που περιλαμβάνουν συνολικά 30 νησιά και νησίδες εμβαδού από 100 ως και 3.100 στρέμματα.

Από τα 585 νησιά και νησίδες που εξετάστηκαν επιλέχθηκαν τελικά περίπου 30. Πρόκειται για το Μεύρο Όρος, τη Μπέλα Βράκα και τον Άγιο Νικόλαο στα Σίβωτα της Θεσπρωτίας, αλλά και ένα σύμπλεγμα περίπου 10 νησίδων στο Ιόνιο που περιλαμβάνουν νησιά όπως η Κύθρος κοντά στο Μεγανήσι και ο Άγιος Ιωάννης, αλλά και οι Στροφάδες κοντά στη Ζάκυνθο.

Στο βόρειο Αιγαίο επιλέχθηκε η Θαλασσοπούλα κοντά στην Καβάλα, ενώ στον Ευβοϊκό δυο νησίδες μεταξύ Καρύστου και Ραφήνας, ενώ κοτνά στη Σκιάθο έχει επιλεγεί η Τσουγκριά.
Στο Σαρωνικό έχουν επιλεγεί οι Φλέβες, ενώ στις Κυκλάδες η Δίδυμη, κοντά στη Σύρο.

Η Διδύμη και ο Φάρος της

Η Διδύμη είναι ακατοίκητο νησί και βρίσκεται έξω από το λιμάνι της Ερμούπολης. Διοικητικά ανήκει στο Δημοτικό διαμέρισμα Ερμούπολης, το οποιό υπάγεται στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και παλαιότερα στον Δήμο Ερμουπόλεως.
Το νησί διαθέτει ένα μεγάλο φάρο και μερικές μικρές παραλίες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μία επίσης ακατοίκητη βραχονησίδα, το Στρογγυλό.

 

Είναι ο πρώτος με περιστρεφόμενο μηχανισμό στο Αιγαίο και είναι από τους σπανιότερους ελληνικούς τύπους με το φαρόσπιτο στο ισόγειο.Το μέγεθος και η εμβέλεια του τροφοδότησαν για χρόνια τη λαϊκή αφήγηση, ότι η λάμψη του διακρινόταν ακόμη και από τη Σμύρνη.

Ο φάρος αυτός πρωτολειτούργησε το 1834 και κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρεία φάρων. Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 29 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 68 μέτρα. Είναι τοποθετημένος εμπρός απ'το λιμάνι Ερμούπολης Σύρου, στο μικρό ερημικό νησάκι Γαιδουρονήσι ή Δίδυμη. Θεμελιώθηκε την 25η Ιανουαρίου 1834, για το πρώτο έτος της βασιλείας του Όθωνα, με βασιλική δαπάνη κι είναι έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Γιόχαν Ερλάχερ. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-13. Μέρος του φάρου καταστράφηκε κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1948 επισκευάστηκε και από τότε λειτουργεί εκπέμποντας 1 λευκό φωτισμό κάθε 2 λεπτά.Είναι ο πιό παλιός και ταυτόχρονα ψηλότερος φάρος του Ελληνικού φαρικού δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.