Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΡΟΥ Όλοι στην απεργία-Καμιά απόλυση-Καμιά διαθεσιμότητα


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ 
Τετάρτη 19 & Πέμπτη 20 Μάρτη
48ωρη Απεργία
10:30 στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου


Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αξιολόγηση, τις καταργήσεις δημόσιων φορέων και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της υπονόμευσης των κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, την προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και τη διαμόρφωση ενός δημοσίου που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά, επιχειρηματικά κριτήρια.


Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιδιώκει ουσιαστικά την αναδιάρθρωση του Δημοσίου στην κατεύθυνση που δίνουν οι παραγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ, με σκοπό να μείνουν στο κράτος μόνο εκείνες οι υπηρεσίες που δεν προσφέρουν κέρδος στους ιδιώτες. Στοχεύουν σε ένα μικρό, ευέλικτο και επιτελικό κράτος,  αυταρχικό και ξένο προς τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που από την άλλη θα υπηρετεί ακόμη πιο πιστά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Η αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και δημοσίων υπαλλήλων και τα νέα οργανογράμματα που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχουν στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την παροχή ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών. Γι΄ αυτό το λόγο εισάγεται  και η “πρωτοτυπία” των προκαθορισμένων αξιολογικών αποφάσεων, όπου ένα 15% θα πρέπει εκ των προτέρων να αποτύχει, συνδέοντας άμεσα την αξιολόγηση με τις απολύσεις και τη διάλυση όλου του δημόσιου τομέα. 

Προετοιμάζονται για την ικανοποίηση του στόχου των 15.000 απολύσεων μέσα στο 2014, δημιουργώντας διαρκώς νέες δεξαμενές διαθεσιμοτήτων σε όλο το δημόσιο τομέα. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Οι δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μόλις πριν 4 ημέρες στη Βουλή, δείχνουν με σαφήνεια τους στόχους τους: «Ως το 2015, υπάρχει η δέσμευση, να μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους ο Δημόσιος Τομέας και εκτιμάμε ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί πριν από το 2015», τόνιζε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι σημαίνει, όμως, η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο για τους πολίτες ; Σημαίνει συρρίκνωση του δικαιώματος στην δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση. Η διάλυση του ΕΣΥ, η έλλειψη κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, το κλείσιμο σχολικών μονάδων  –  μόνο μέσα στο 2014 ο προϋπολογισμός προβλέπει νέα κατάργηση/συγχώνευση 1676 !!  –  και τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – έβαλαν ήδη λουκέτο στο 30% περίπου των τμημάτων – και η κατάργηση ολόκληρων ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση είναι μερικά μόνο παραδείγματα του τι σημαίνει στην πράξη για όλη την κοινωνία ο “εξορθολογισμός” του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα καλλιεργούν καθημερινά το φόβο στους εργαζόμενους όλου του δημόσιο τομέα, εντείνοντας το διοικητικό αυταρχισμό και τις πειθαρχικές διώξεις. Θέλουν τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς, όχι θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά πειθήνια όργανα μιας πολιτικής που κατακρεουργεί κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα των μνημονίων και της φτωχοποίησης της εργαζόμενης πλειοψηφίας μπορεί να ανατραπεί, μόνο μέσα από την ασυμβίβαστη πάλη του εργατικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος. Η ανατροπή προς όφελος της εργατικής τάξης προϋποθέτει ένα εργατικό κίνημα με ταξικό- αγωνιστικό προσανατολισμό πέρα από τα όρια της υποταγής και του συμβιβασμού της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Η 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη πρέπει να είναι το πρώτο απεργιακό βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα μας .  Όλοι  και όλες στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα! 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΥΡΟΥ ΤΗΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ
Συμμετέχουμε στα απεργιακά συλλαλητήρια


 Στις 22 Μαρτίου 2014 οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πριν από 8 μήνες (σχολικοί φύλακες, καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Υπουργεία) απολύονται. Έναν αιώνα μετά την κατάκτηση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, η κυβέρνηση επιδιώκει να την καταργήσει. Αν το επιτρέψουμε, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα προστεθούν στους περίπου 1,5 εκατομμύρια ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Θα είναι η αρχή μιας μακάβριας ακολουθίας, που από μήνα σε μήνα θα προσθέτει χιλιάδες νέους ανέργους από όλους τους τομείς του Δημοσίου , για να φτάσει ο αριθμός των απολύσεων στο σύνολο των 14.000 για το 2014.

Πριν μάλιστα ολοκληρωθεί ο υπάρχον γύρος των συμφωνηθέντων απολύσεων ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τον αριθμό των απολύσεων – διαθεσιμοτήτων το 2015, στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου ή όπως ονομαστεί το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη προετοιμάζεται πολιτικά και επικοινωνιακά. Διαμορφώνουν έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας και απολύσεων εργαζομένων στο δημόσιο , καταργώντας στην πράξη τη μονιμότητα της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Η περιβόητη αξιολόγηση εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το στόχο . Μολονότι παραδέχονται ότι ο μνημονιακός στόχος της μείωσης κατά 150.000 θέσεις εργασίας έχει ήδη επιτευχθεί, η συζήτηση περί απολύσεων παραμένει στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι κάθε απόλυση εργαζομένου ανοίγει την όρεξη της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου για την ολοκληρωτική ανασυγκρότηση των εργασιακών σχέσεων στην κατεύθυνση της επισφάλειας και της ελαστικοποίησης. Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!

Στις 12-13 Μαρτίου 2014 ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Μητσοτάκη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Στο όνομα της ατομικής αξιολόγησης εισάγεται η υποχρεωτική ποσόστωση. Με αυτό το τρόπο το 15% των Δημοσίων Υπαλλήλων, κάθε φορά, θα χαρακτηρίζεται υποχρεωτικά «άχρηστο» για να αποτελέσει μια μόνιμη και ανεξάντλητη "δεξαμενή" διαθεσιμοτήτων και απολύσεων που καθιερώνεται πλέον σαν μια μόνιμη διαδικασία σε όλο το δημόσιο. Την ίδια ασφαλώς στιγμή που δυσφημούν το δημόσιο τομέα προετοιμάζουν τις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η επίθεση είναι ενιαία και ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση από τον κόσμο της εργασίας.

Αντίστοιχα στην εκπαίδευση η υπουργική απόφαση για την προώθηση της αυτοαξιολόγησης επιδιώκει την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και την ενοχοποίηση τους για την διευρυμένη αναπαραγωγή των μορφωτικών ανισοτήτων. Μετατοπίζουν τις ευθύνες της κρίσης στις πλάτες των εκπαιδευτικών , προετοιμάζοντας το σχολείο της αγοράς, της κατάρτισης και της μαθητείας. Ευρύτερα, η επίθεση στο δημόσιο σχετίζεται με την υπονόμευση των κοινωνικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
 
Συμμετέχουμε στα απεργιακά συλλαλητήρια στις 10:30 στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου
 
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
 


Α ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
 Κανένας απολυμένος στις 22 Μάρτη
Μέσα στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι από Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, ξεχωριστή σημασία αποχτά η 22 Μαρτίου, μέρα που ολοκληρώνεται η περίοδος της διαθεσιμότητας και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, μαζί με χιλιάδες άλλους υπάλληλους, θα ανοίξουν το χορό των απολύσεων και στο Δημόσιο. Δεν αποδεχόμαστε τη μοίρα που μας ετοιμάζουν. Όπως όλο το διάστημα του οχταμήνου, έτσι και τώρα , με το συλλογικό μας αγώνα, με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας, με την απεργία, με τη διεύρυνση των συμμαχιών με τα άλλα τμήματα των εργαζομένων - ανέργων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να αποτρέψουμε τις απολύσεις, να επιβάλουμε λύσεις.
Απαιτούμε να προκηρυχθούν τώρα τόσες θέσεις όσοι και οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν στη Δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Κανένας μαθητής - κανείς καθηγητής έξω απ’ τα σχολεία , κανένας εργαζόμενος στην ανεργία.. Κανείς δεν περισσεύει.

Δίνουμε τη μάχη ενάντια στην υπονόμευση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ενάντια στο σχολείο της αγοράς και των επιχειρήσεων, το σχολείο της αξιολόγησης, της πειθάρχησης και της κατηγοριοποίησης, της ταξικής επιλογής και της απλήρωτης μαθητείας, των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του ν.4186/13, για ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο των αναγκών και των οραμάτων της νεολαίας και του λαού μας για όλα τα παιδιά.

Δίνουμε τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Παλεύουμε για το δικαίωμα όλων στα δημόσια, δωρεάν αγαθά.

Κατανοούμε ότι ο αγώνας μας για να δικαιωθεί απαιτεί σύγκρουση με τις πολιτικές των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν απ’ αυτές. Απαιτεί να ενταθεί η πάλη ενάντια στο σύμφωνο σταθερότητας που επιβάλλει η ΕΕ, άρνηση του χρέους.
Φτάνει μέχρι την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και κάθε κυβέρνησης που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική.

Ένα μαζικό, μαχητικό, εργατικό κίνημα μπορεί να σαρώσει τις αντεργατικές – αντιλαϊκές πολιτικές. Όλοι έχουμε τη θέση μας μέσα σ’ αυτό.

Κανένας μόνος του σ’ αυτόν τον αγώνα.
Κανένας απολυμένος στις 22 Μάρτη

Όλοι στην Απεργία 19-20-21 Μαρτίου
και στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα
την εβδομάδα 17-21 Μαρτίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ

Αγωνιζόμαστε ενάντια στις περικοπές στις δαπάνες υγείας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Σύρου μπροστά στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Μαρτίου ενάντια στις διαθεσιμότητες , τις απολύσεις και τις περικοπές κοινωνικών δαπανών, αποφάσισε τα εξής :


1. Η παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «δαπάνη».

2. Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα προς πώληση.
3. Η πολιτική που εφαρμόζεται για χρόνια στο χώρο της υγείας ( περικοπές, συγχωνεύσεις μονάδων, ιδιωτικοποίηση τομέων των νοσοκομείων άμεση ( καθαριότητα, εστίαση), ή έμμεση), καμία σχέση δεν έχει με «νοικοκύρεμα» και ορθολογικοποίηση δαπανών, αλλά αποτελεί μεθόδευση παράδοσης της υγείας στους ιδιώτες. Η πολιτική αυτή αποτελεί κομμάτι της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με αποκλειστικό στόχο την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς σταθερή δουλειά και δικαιώματα.
4.Το πρόσφατο κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ και η διάλυση των δημόσιων δομών στην πρωτοβάθμια υγεία, πρακτικά σημαίνει την παράδοσή της στους ιδιώτες που εμπορεύονται πανάκριβες υπηρεσίες υγείας .Ταυτόχρονα μεταθέτει το τεράστιο κόστος των ιδιωτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους και τα λαϊκά στρώματα.
5. Το νοσοκομείο της Σύρου αποτελεί την βασική μονάδα δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες και συνεπώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αφορούν όλους τους Κυκλαδίτες.
6. Στα νησιά μας, με τις προβληματικές δημόσιες υποδομές, η διάλυση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας υγείας, με δεδομένη και την απροθυμία ιδιωτών γιατρών να συμβληθούν με το δημόσιο, αποτελεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.
7. Η μεγάλες περικοπές στην υγεία αφορούν και την επιχορήγηση του νοσοκομείου μας και αντικειμενικά υπονομεύουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων.
8. Οι περικοπές αυτές έχουν επιπτώσεις τόσο στην προμήθεια υγειονομικού υλικού όσο και στην κάλυψη των νοσηλευτικών αναγκών ( εφημερίες κλπ) με το απαραίτητο προσωπικό καθώς προκειμένου να καλυφθούν οι βάρδιες πολλοί συνάδελφοι εργάζονται χωρίς να πληρώνονται. Η πραγματικότητα αυτή σε συνδυασμό με την χρόνια έλλειψη προσωπικού δημιουργεί βάσιμη ανησυχία για το μέλλον τις δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες γενικότερα.
9. Συμμετέχουμε στην 48ωρη πανελλαδική απεργία 19 και 20 Μαρτίου και τις κοινές κινητοποιήσεις με τα άλλα σωματεία των εργαζομένων στο δημόσιο και συγκεκριμένα συμμετέχουμε στην Απεργιακή Συγκέντρωση στις 10:30, την Τετάρτη 19 Μαρτίου έξω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Λιμάνι) και την σχετική Συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στις 10:30, την Πέμπτη 19 Μαρτίου έξω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Λιμάνι)
10. Αγωνιζόμαστε ενάντια στις περικοπές στις δαπάνες υγείας και τις ιδιωτικοποιήσεις.
11. Απαιτούμε την καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σύρου, την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό καθώς και την στήριξη και την ενίσχυση του νοσοκομείου, προκειμένου να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Κυκλαδίτικου λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.