Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΛΛHΝΙΚΟΝ – Η συλλογή της ΑLPHA BANK


Το κοινό Ελληνικό νόμισμα θα χρησιμοποιείται στις εκστρατείες και στα ταξίδια σε άλλες χώρες για την αποστολή πρεσβευτών ή κηρύκων. Για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών, η πόλις πρέπει να έχει στην κατοχή της νόμισμα Ελληνικόν (Πλάτων, νόμοι Ε΄, 724 α).

       Η ALPHA BANK μεριμνά για τη διάσωση και την απόκτηση αντικειμένων υψίστης ιστορικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αξίας. Ένα ξεχωριστό τμήμα της τράπεζας αποτελεί η νομισματική συλλογή, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 10.000 νομίσματα από όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Ένα σημαντικό μέρος της συλλογής αυτής εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση << νόμισμα ελληνικόν- η συλλογή της ALPHA BANK>>, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μουσείο Μπενάκη.

      Το νόμισμα, δημιουργία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος για την ικανοποίηση της ανάγκης συναλλαγής, απολύτως συνδεδεμένο με την οικονομία ολόκληρων κρατών, μετατρέπεται παράλληλα σε φορέα ποικίλλων μηνυμάτων και καθίσταται μάρτυρας ιστορικών, πολιτικών θρησκευτικών και άλλων γεγονότων. Επιπλέον τα αρχαία νομίσματα εντάσσονται στα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, καθώς άγνωστοι συνήθως, πλήν ελάχιστων εξαιρέσεων, καλλιτέχνες μας κληροδότησαν πραγματικά αριστουργήματα, αποτυπώνοντας το δημιουργικό τους πνεύμα και τη φαντασία τους σε μια μικρή στρογγυλή μεταλλική επιφάνεια που η διάμετρος της σπάνια ξεπερνά τα 30 χιλιοστά.



                                                                                                                          Γ.Κ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.