Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΒΙΒΛΙΟ Ο Πλάτων Ριβέλλης σε αναζήτηση ταυτότητας

Ο γνωστός φωτογράφος και θεωρητικός της φωτογραφίας, παρουσιάζει το τελευταίο του βιβλίο-λεύκωμα "Πλάτων Ριβέλλης  ", που κυκλοφορεί σε πολυτελή έκδοση από τις Εκδόσεις Φωτοχώρος.
Το βιβλίο «Πλάτων Ριβέλλης» αναφέρεται στον προσδιορισμό της προσωπικής ταυτότητας του φωτογράφου, δασκάλου και θεωρητικού της φωτογραφίας. Περιλαμβάνει συλλογή έγχρωμων και ασπρόμαυρων φωτογραφιών του που καλύπτουν όλη την περίοδο της φωτογραφικής του ζωής, αλλά και διάφορα κείμενα και φωτογραφίες που παραπέμπουν σε προσωπικές του απόψεις και αναμνήσεις.
Αναφέρεται ειδικότερα στο πρόβλημα της ταυτότητας, σε αναμνήσεις της οικογένειάς του και των παιδικών του χρόνων στο Παλαιό Ηράκλειο,στις σημαντικές αποφάσεις της ζωής του,στις τέχνες και την αξία της μόρφωσης,στους δασκάλους του,στις απόψεις του για τη διδασκαλία και τα σεμινάρια που διοργανώνει,στην ιστορία του Φωτογραφικού Κύκλου. Κλείνει τα περιεκτικά του σημειώματα με καλλιτεχνικά ερωτήματα , συμβουλές προς επίδοξους φωτογράφους και με το καλλιτεχνικό του πιστεύω.
Ακολουθούν ασπρόμαυρα και έγχρωμα φωτογραφικά του στιγμιότυπα από το προσωπικό του αρχείο ,που εκτείνονται από τα παιδικά του χρόνια έως τη Συρία και τα ξωκλήσια της Σύρου....


Ο Πλάτων Ριβέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1963-1968), πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι (1968-1970) και φωτογραφία στις ΗΠΑ (1983). Εργάστηκε σαν δικηγόρος στην Αθήνα επί δώδεκα έτη (1971-1983). Από το 1981 διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα σε ιδιωτικά τμήματα (1981-1987 στο Studio Quark, 1988-2002 στον Φωτογραφικό Κύκλο και από το 2003 στο Μουσείο Μπενάκη). Παράλληλα, από το 1984 μέχρι το 1994 δίδαξε φωτογραφία σε μαθητές και φοιτητές στο τμήμα ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, στο University of La Verne της Κηφισιάς, στις ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας Focus και Leica Academy, στη Σχολή Μωραΐτη και στο Κολλέγιο Αθηνών. Από το 1988 παραδίδει εντατικά φωτογραφικά θερινά σεμινάρια σε νησιά των Κυκλάδων (παλιότερα στην Πάρο και από το 2001 στη Σύρο). Από το 2001 παραδίδει σειρά σεμιναρίων στη Σύρο με θέμα τον κινηματογράφο. Οργάνωσε τα πρότυπα τμήματα φωτογραφίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1985) και δίδαξε τους επιμορφωτές τους (από το 1985 μέχρι το 1990). Επιμελήθηκε σειρά από εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία. Έχει παραδώσει πολυάριθμα σεμινάρια και διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στη Λευκωσία της Κύπρου. Οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει επιμεληθεί πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις. Είναι τακτικός αρθρογράφος σε εφημερίδες και σε περιοδικά. Ίδρυσε μαζί με μαθητές του το 1988 το σωματείο "Φωτογραφικός Κύκλος", καθώς και τις εκδόσεις "Φωτοχώρος", οι οποίες έχουν εκδώσει περισσότερα από εξήντα βιβλία και λευκώματα με φωτογραφικό περιεχόμενο και ένα φωτογραφικό περιοδικό ("Φωτοχώρος") που κυκλοφόρησε από το 1993 μέχρι το 1997.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.